Felső banner

Adidas és Puma: egy történet családi viszályról, olimpiáról és háborúról

Minden nagy történet kicsiben kezdődik – egy ötlettel, egy szerény próbálkozással, egy lelkes emberrel, akiben él a változtatás vágya. Nincs ez másként az Adidas márkával sem, amely 90 évvel ezelőtt egy Bajorországi mosókonyhában született meg.

A sztori kiindulópontja Herzogenaurach kicsiny faluja, ahol a Dassler család élt. A századfordulón született Adolf Dassler és fiatalabb testvére, Rudolf mind a ketten jól értettek a cipőkhöz, született suszterek voltak. Az első világháború után Adolf a kaptafánál maradt, és azzal akarta eltartani családját, amihez a legjobban értett – a fiatal veterán testvérével anyjuk mosókonyhájában kezdett el kézzel készített cipőket gyártani. A kis mosókonyhában nem volt éppen egyszerű a munka, az elektromos hálózatban gyakran voltak kimaradások, s ilyenkor egy biciklin fejlesztettek maguknak áramot a testvérek a világításhoz.

Mint minden kézműves termék esetén, itt is a minőség volt a kulcs: a testvérek nem arra törekedtek, hogy milliószámra adják el a cipőket, hanem hogy a kezük alól kikerülő néhány darab olyan kiváló legyen, hogy az megragadja az emberek figyelmét.

Adolf nem csak a cipőkészítéshez, de a marketinghez is igen jó érzékkel állt hozzá. 1936-ban elvezetett a berlini olimpiai faluba egy edzőcipőkkel teli bőrönddel, és ott meggyőzte az amerikai Jesse Owens futót, hogy használja az ő gyártmányait. A fekete bőrű, azóta legendává vált futó Berlinben négy aranyat nyert a német testvérpár cipőit viselve.

Owens győzelme áttörésnek bizonyult a Dasslerek számára, nevüket az egész országban megismerték, cipőiket a leghíresebb sportolók kezdték hordani. A mosókonyhába ekkor már nem fért volna be a termelés: a világháború kitörése előtt már évente 200 ezer pár cipőt adtak el.

A testvéreket a II. világháború eltávolította egymástól, politikai vitáik személyes ellentétté fajultak, s így Rudi végül otthagyta bátyját. Rudolf végül a város másik végébe költözött, és ott saját cipőmárkáját építette fel: ebből jött létre később a Puma. Adolf üzeme, amelyben a háború alatt tankelhárító fegyvereket gyártottak, a harcokat is túlélte: felesége győzte meg az amerikai katonákat, hogy ők csak edzőcipőket akarnak készíteni, s ezért végül nem robbantották fel a létesítményt.

Végül Adolf, becenevén Adi 1947-ben jegyezte be saját vállalatát. Ez lett az Adidas, becenevéből és családnevéből kreálva. A többi pedig már történelem: az Adidas és a Puma úttörői voltak az edzőcipők és általában a sportruházat elterjedésének, a sportos életmód népszerűsítésének előbb a kontinensen, majd az egész világon.